Powered by Blogger.
RSS

Char Kuey Teow

Satu makanan yang amat biasa didengari. Char Kuey Teow amat popular di Malaysia tanpa mengira kaum. Apakah beza dan keistimewaan makanan tradisional Cina ini?


Beza Char Kuey Teow dengan kuey teow biasa ialah Char Kuey Teow adalah lebih basah berbanding dengan kuey teow goreng biasa. Malah, ada juga terdapat Char Kuey Teow yang berkuah pekat. Hidangan ini sebenarnya dimasak untuk dijual kepada buruh disebabkan kosnya yang murah oleh para nelayan dan petani. 

Char Kuey Teow ini bukan sahaja terkenal di Malaysia, malah hidangan ini amat popular di Brunei, Singapura dan Indonesia. Hidangan ini menggunakan sejenis mee yang dikenali sebagai 'shahe fen'. Hidangan ini juga diubahsuai untuk menepati cita rasa penduduk Malaysia yang pelbagai kaum ini. 



Resipi Char Kuey Teow

BAHAN PASTE *
220 gm udang
250ml air
5 ulas bawang putih di ketuk
5-7 sbesar sos tiram
3 skecil kicap pekat
3 sbesar kicap manis
1 skecil petis
2 sbesar pati ikan bilis / pati udang
2 skecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 2skecil)
1 skecil gula

BAHAN MEE 
300 gm kuey teow
1 sb cili boh / cili giling
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara

PASTE- Rebus udang dgn air.

Apabila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.
Matikan api biarkan paste sejuk .

MEE- Tumis cili boh atau cili giling hingga garing. Masukkan dlm 5sbesar paste yang telah dimasak .
Kemudian masukkan udang yg telah direbus dan kerang, penang char kuey teow agak basah dan berkuah,perlu tambah sedikit air 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
Proses memasak kuey teow ni dlm 4 minit, pastikan api yang agak kuat semasa memasak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment