Powered by Blogger.
RSS

Bubur Cha Cha

Bubur Cha Cha merupakan manisan tradisional Baba Nyonya. Hidangan ini telahpun diasimilisasikan dengan menambah rempah Melayu dan India. Pada hari-hari istimewa seperti perayaan dan perkahwinan, Bubur Cha Cha dihidangkan kepada kaum kerabat.


Bubur Cha Cha juga dihidangkan semasa kaum Cina menyambut Chap Goh Meh terutamanya di Pulau Pinang. Antara contoh Bubur Cha Cha yang boleh didapti di Malaysia ialah Bubur Cha Cha keledek, Bubur Cha Cha pisang dan juga Bubur Cha Cha keladi. 



Resipi Bubur Cha Cha Keledek
    Bahan-bahan:
  • 500gm Ubi Keledek (dipotong dadu)
  • 400gm Gula (tuang sedikit-sedikit dan rasa)
  • 1.7l Santan
  • 1 cawan Cha Cha Warna (seperti cendol)
  • ½ cawan Sago (rendam bersama air)
  • 3 helas Daun Pandan
  • Garam (untuk rasa lemak)

    Cara-cara penyediaan:
  • Masak di dalam periuk santan, ubi keladi sehingga setengah masak.
  • Kemudian masukkan cha-cha warna dan sago.
  • Masukkan daun pandan, gula dan sedikit garam.
  • Masak sehingga ubi keladi dan cha cha warna betul-betul masak.
  • Boleh juga masukkan ubi keledek.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment