Powered by Blogger.
RSS

asam laksa penang

      Laksa merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi di negara Malaysia dan Singapora. Makanan ini dikatakan berasal daripada orang Cina yang berhijirah ke Tanah Melayu (Peranakan). Perkataan Laksa dikatakan berasal daripada bahasa Sanskrit laksha yang bermaksud banyak, merujuk kepada betapa banyaknya kandungan dan rempah yang dugunakan.

       Menurut kajian daripada CNN International Food Survey, Asan Laksa Penang mendapat tempat ke-7 dalam makanan yang paling sedap di dunia.


Video mengenai cara-cara menyediakan Asam Laksa Penang..


Resepi Asam Laksa Penang

Bahan-bahan
  • 1kg laksa (dicelur)
  • 1kg ikan kembung
  • 2 batang bunga kantan
  • 5 keping asam gelugur
  • 10 biji cili padi
  • 1 tangkai daun kesum
  • 2 sudu besar otak udang
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 4 liter air
  • 1 biji timun (dihiris)
  • sedikit daun salad dihiris
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 biji telur rebus
  • garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya...
  1. Rebus ikan kembung hingga lembut
  2. Buangkan tulangnya dan kisar isi ikan hingga halus
  3. Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang dan air ke dalam periuk.
  4. Biarkan mendidih selama 20minit
  5. Masukkan isi ikan dan garam lagi selama 10minit
  6. Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuh salad, timun dan telur rebus.
  7. Asam Laksa Penang sudah siap sedia untuk dihidangkan. :)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment